Görüntüler arasındaki farklar
“Plazma mı ve LCD TV mi” sorusunu anlamanın en iyi yolu her iki teknolojinin belli parametrelerine bakmaktan geçiyor. Bu sayede her iki teknolojinin de avantaj ve dezavantajlarını ortaya koyabiliriz.
1. Kontrast
Plazma televizyonlarda 10.000:1 gibi oldukça yüksek kontrast değerlerine rastlayabilirsiniz. Siyah rengi oluşturma oranı olarak tercüme edebileceğimiz kontrast, ne kadar yüksek olursa görüntülerdeki siyah renk de o oranda gerçekçi olur.
Mevcut plazma TV’ler bu yüzden karanlık görüntülerde daha iyi sonuç verir. Karanlık sahneler daha derin ve zengin olarak izlenir. Hali hazırda satılan LCD televizyonlar ise maksimum 2.000:1’lik kontrast değerlerine ulaşabiliyor. Bu oran gerçeğe yakın bir siyah ton üretmek için yeterli olsa da karanlık görüntülerde plazma televizyonlar kadar başarılı olduğunu söylemek biraz zor.
Gerçi LCD TV’lerin son yıllarda geçirdikleri evrim neticesinde bu açığı zaman içerisinde kapatacakları kesin. Hatta elimize ulaşan son bilgilere göre 10.000:1 kontrast oranına ulaşan LCD TV’ler de yolda.
2.Renk
16.9 milyon renk ile başlanan süreçte günümüzde artık 549 milyar renk oranları telaffuz ediliyor. Plazma televizyonlar bugünlerde Dual 13 bit teknolojisiyle 549 milyar renk üretir duruma geldiler. Yine de bir insan gözünün algılayabileceği renk oranının 4 milyar olduğu unutulmamalıdır.
Plazma ekranlarda her pikselde kırmızı, mavi ve yeşil elementler bulunuyor. Bu teknoloji spektrumundaki her bir rengi üretebilmek için tüm elementleri bulundurduğundan oldukça ileri bir düzeyde. Bu yüzden plazmalar, LCD’lere nazaran daha doğal ve daha zengin renkler sunuyor. LCD’ler ise ışık dalgalarını manipüle ederek beyaz ışıktan renkleri çıkararak görüntü üretir. LCD teknolojisi bu konuda başarılı olsa da bu sistem renk devamlılığı açısından zor bir yöntemdir. Öte yandan LCD teknolojisinin ulaşabildiği renk
oranı 12.8 milyardır. Renk aralığı da kırmızı ve yeşil tonlar için biraz daha dardır. Bu nedenlerden ötürü ton geçişlerinde biraz daha zayıf kalırlar.
3.Detaylar, keskinlik, canlılık
Plazma hücreleri daha büyük olduğundan yakından bakıldığında görüntüyü oluşturan pikselleri fark edebilirsiniz. LCD ile aynı ekran büyüklüğündeki plazma panellere, rakibine göre daha az piksel sığar. Sonuç olarak yeterli bir keskinlik, canlılık ve detay ortaya koysalar da bu konularda LCD’ler kadar başarı değillerdir. LCD’ler, arka ışık sistemi sayesinde plazmaya göre çok daha canlı bir görüntü ortaya koyar. Özellikle HD içerikli
yayınlarda LCD’nin görüntü keskinliği çok daha iyidir. Bu da izlediğimiz görüntülerdeki öğelerin hatlarının daha belirgin, üç boyutlu olmasını ve görüntünün net görünmesini sağlar.
4.İzlenme açısı
Plazmalar kısa bir süre öncesine kadar daha iyi bir izlenme açısı sunsalar da LCD bu konudaki açığı kapatmış hatta bazı modellerde öne bile geçmiştir. Günümüz plazmaları
175 derecelik bir izleme açısı sunarken LCD TV’lerde bu oran 178 dereceye çıkmıştır. Yine de LCD TV’lere yandan baktığınızda bir nebze de olsa kontrast ve renk kaybına tanık olabilirsiniz. Plazmalara ise yandan bakıldığında hafif bir gölgelenme göze çarpabilir.
Ekran büyüklüğü ve maliyet Plazmalarda standart ekran büyüklüğü 42 inç’ken bu oran
LCD TV’lerde 32 inç’dir. Ekran büyüklüğü LCD TV’lerde 37 inç’in üzerine çıktığında ödeyeceğiniz miktar da ciddi oranda artar. Ayrıca 100 inç büyüklüğünde plazma televizyon yapılabilirken LCD TV’lerde en büyük ekran 80 inç’dir. Özetle ekran büyüklüğüne ödenen para konusunda plazma TV’ler daha avantajlıdır. Ancak 32 inç büyüklüğünde LCD TV’lerin fiyatları daha avantajlıdır.
5.Hareketli görüntüleri yansıtma
Plazmalarda her pikselin kendi parlaklığı dijital şekilde oluştuğu için hareketli görüntülerdeki tepki süresi çok hızlı meydana gelmektedir. Plazma televizyonlarda tepki süresi “0” ms olduğundan yani görüntüleri bire bir verdiğinden görüntüler daha akışkan bir biçimde izlenir.
LCD TV’ler zaman içerisinde bu konuda büyük bir aşama gösterseler de plazma TV’ler kadar başarılı sonuçlar ortaya koyamamaktadırlar. LCD’lerde hareketli görüntüleri iletme aşamasında ön plana çıkan piksellerin tazelenme hızı yeni modellerde 4 ms’ye kadar düşmüştür. Özellikle piksellerin tazelenme hızları yüksek olan LCD TV’lerde hızlı hareket eden cisimlerde zaman zaman bozulmalara yol açabilir.
6.Panel ömrü
Plazmalardaki fosfor zaman içerisinde etkisini kaybeder. Ancak bunun için geçmesi gereken süre 60 bin saattir. Bu sürede günde ortalama 6 saatlik bir kullanımla, 22 yılı buluyor. Panel ömrü bittikten sonra kırmızı renkte hafif azalmalarla plazma televizyonlarınızı seyretmeye devam edebilirsiniz. LCD’lerin panel ömrü de plazma TV’lerle eşitlenmiş durumda. Panel ömürlerini tamamladıklarında bu ürünleri de, arkadan ışık veren ampullerini değiştirerek kullanmaya devam edebilirsiniz.
Bu haber 17229 defa okunmuştur.
ayrıca: Bu kategorideki diğer haberler için tıklayınız...